SunPower zonnecellen helpen Nederlands team aan overwinning

March 2, 2018

 

Solar team Eindhoven is wereldkampioen geworden bij de Bridgestone World Solar Challenge. Het team, bestaande uit studenten van de Technische Universiteit Eindhoven, wist met hun winnende zonneauto vijf personen te vervoeren door 3000km Australische woestijn – enkel gebruikmakend van zonne-energie!

Ledere 2 jaar gaan teams van studenten van over de hele wereld met elkaar de strijd aan: zij leggen 3000km van Darwin naar Adelaide af in zelfontworpen auto’s aangedreven door enkel zonne-energie. SunPower steunt graag pioniers in hun zoektocht naar baanbrekende én energie-efficiënte zonne-oplossingen, en kan dan ook met trots zeggen dat Team Eindhoven gebruik heeft gemaakt van SunPower zonnecellen - dezelfde zonnecellen die verwerkt zijn in SunPower zonnepanelen,  beschikbaar voor bij u thuis.
 

Een Nederlands feestje

Van de drie categorieën binnen de World Solar Challenge werden er twee gewonnen door Nederlandse teams1.. Een geweldige score aangezien er slechts 3 Nederlandse teams deelnamen: het Nuon Solar team (TU Delft), Solar team Eindhoven (TU Eindhoven) en Solar team Twente (Universiteit Twente).

Team Eindhoven behaalde de overwinning in de Cruiser klasse. In deze klasse is het de bedoeling zoveel mogelijk personen te vervoeren met zo min mogelijk energie. Team Eindhoven wist met hun vijf-persoons gezinsauto Stella Vie snelheden van 102 kilometer per uur te behalen! Sommige stukken reed de auto zelfs energiepositief2, wat betekent dat de auto meer energie opwekte dan er nodig was om te rijden. Team Eindhoven wist de zeer efficiënte SunPower zonnecellen dus optimaal toe te passen in hun ontwerp. Hiermee hebben zij de basis gelegd voor de auto van de toekomst, misschien rijden we straks allemaal op zonne-energie.

Zesvoudig wereldkampioen team Delft sleepte ook dit jaar weer de wereldtitel in de wacht in de Challenger klasse, waarin zonneauto’s voor één persoon racen om de snelste tijd. Terwijl zij de vorige zes overwinningen behaalden met SunPower zonnecellen probeerden zij dit jaar een nieuw soort zonnecellen - enkel beschikbaar voor experimentele toepassingen waar kosten geen rol spelen. Ook dit bracht ze tot een geweldig resultaat. Team Twente behaalde in dezelfde klasse een mooie vijfde plaats met SunPower zonnecellen.

Zeer efficiënte zonnecellen

De SunPower zonnecellen zijn geliefd bij de deelnemers door hun lichte gewicht, betrouwbaarheid en hoge efficiëntie. 35 van de 40 gefinishte teams afkomstig van over de hele wereld gebruikten SunPower zonnecellen. Onder de top-3 finalisten in alle 3 de categorieën reden er zelfs 8 van de 9 winnende zonneauto’s op SunPower zonnecellen.

Aan het ontwerp van de zonneauto’s worden strenge eisen gesteld. Zo is de oppervlakte voor de zonnecellen bijvoorbeeld beperkt. Logisch dus dat veel teams kozen voor zeer efficiënte, en daarmee compacte zonnecellen. SunPower zonnecellen voldoen volledig aan deze eis. Dit is niet alleen gunstig voor de teams, maar ook voor u. SunPower maakt namelijk de meest efficiënte3 en duurzame4 zonnepanelen die er op de markt zijn. De zonnecellen die gebruikt zijn tijdens de World Solar Challenge zijn precies dezelfde als de zonnecellen die wij gebruiken in onze zeer efficiënte zonnepanelen.

Pioniers kiezen voor SunPower, u ook?

Al sinds 1993 stelt SunPower haar zonnetechnologie beschikbaar aan deelnemers van de World Solar Challenge. Sindsdien hebben we vele overwinningen mede-mogelijk gemaakt. Niet alleen bij zonneauto’s werkte SunPower mee aan het breken van wereldrecords, ook de grootste boot (de MS Turanor PlanetSolar catamaran) en de eerste vlucht rond de wereld volledig op zonne-energie (het Solar Impulse 2 vliegtuig) maakten beiden gebruik van SunPower zonnecellen.

SunPower levert topprestaties onder alle omstandigheden, van extreme hitte tot de guurste sneeuwbuien. En ook bij u thuis. Wilt u meer weten over SunPower’s zeer efficiënte zonnepanelen? Neem dan contact op met SunPower via 0800 0233 980 (Nederland)/ 0800 786 35 (België), of kijk op https://www.sunpowercorp.nl/

Met SunPower kunt u meer van zonne-energie verwachten!

 

                                           

 

  https://www.worldsolarchallenge.org/dashboard/timing
2    https://solarteameindhoven.nl/solar-team-eindhoven-voor-derde-keer-wereldkampioen-met-maximale-score/
3 Gebaseerd op een vergelijking van data op de websites van de top-10 producenten via IHS in januari 2017.
4 Nummer 1 score in “Fraunhofer PV Duurzaamheidsmeting voor zonnemodules: Deel 3”. PVTech Power Magazine, 2015; Campeau, Z. et al. “SunPower Module Degradation Rate” SunPower white paper, 2013.

 

Verwant bericht 

Duurzame zonnepanelen vs. een slimme investering? Je hoeft niet te kiezen!
Previous
Alliander Customer Story
Alliander Customer Story

Next
Met SunPower is het elke dag Dag van de Aarde
Met SunPower is het elke dag Dag van de Aarde

De zonnepanelen van SunPower zijn net zo duurzaam als de energie die ze produceren.